Slik unngår du å bli svindlet på ulike netthandelsplattformer

I dag er det trygt å handle på nett, så lenge som du tar noen enkle forholdsregler. Det meste handler egentlig om sunt fornuft, hvis du er like forsiktig på nett som du hadde vært i det virkelige liv har du kommet langt.

Vær skeptisk til ting som er for gode for å være sanne

Det første, og sannsynligvis viktigste, rådet er å helt enkelt være skeptisk til ting som er for gode for å være sanne. Hvis du får tilbud om en Gucci eller Rolex for 100 kroner på en strand, da vet du at de ikke er ekte. Husk at det samme gjelder på nett. Spesielt på enkelte markedsplasser i Kina, finner du mange produkter som nesten helt sikkert er det de utgir seg for å være. Et typisk eksempel er USB-lagring, med helt gigantisk kapasitet. Det er ikke veldig sannsynlig at en selger kan tilby kapasiteter som ingen annen tilbyr, til en svært lav pris. Det er selvfølgelig lov å kjøpe også de litt mer tvilsomme produktene på nett, men da må du være klar over at det du ikke kjøper er helt det som står i beskrivelsen.

Kjøp fra etablerte og seriøse selgere

Uansett om du handler direkte fra en nettbutikk, eller via handelsplattformer som eBay, er det viktig at du velger selgere som fremstår som seriøse og etablert. I noen tilfeller handler det bare om å se til at du er på riktig nettsted, og ikke har kommet inn på noen side som utgir seg for å være en annen. Hvis du handler på eBay eller tilsvarende, bør du være nøye med å sjekke omtalene. Det tar ikke mange sekunder å se hva selgerens poengsum er, og hvis du velger selgere med mange salg og høyt gjennomsnitt er du relativt trygg.

Vær forsiktig med betaling

De fleste plattformer for netthandel tilbyr strømlinjeformet betaling, der du enkelt betaler med PayPal eller noen andre digitale lommebøker. Det er lurt å prøve å unngå å bruke kredittkort direkte hvis du har mulighet, men heller bruke et ekstra lag med sikkerhet i form av PayPal. Det finnes for så vidt en mulighet å reklamere til kredittkortselskapet hvis du blir lurt, men det beste er å ikke bli lurt til å begynne med.

Hvis en selger tar direkte kontakt med deg og vil at du skal betale på noen annen måte, da bør varsellampene blinke.

Hold dine kontoer sikre og trygge

Etter hvert har de fleste av oss brukerkontoer på mange ulike steder, som eBay, Wish eller AliExpress. Pass på å bruke trygge passord, aller helst tilfeldig valgte passord som foreslås av Google Chrome eller en egen passord-tjeneste. Dessuten kan det være lurt å skru på verifisering med SMS-kode alle steder der det er mulig. Kontoer for betaling, som PayPal eller Vipps, er om mulig enda viktigere å beskytte.

Vær også forsiktig når du mottar e-poster fra for eksempel eBay. Ja, de store netthandelsplattformene sender selvfølgelig oppdateringer og reklame til sine kunder, men det gjør også ulike svindlere som prøver å få deg å oppgi passord, kontonummer og lignende.