Slik handler du sikkert på nett

Uansett hva vi gjør på nettet, enten det er å handle, se etter den beste Casino & Bookmaker Bonuskoder, eller bare surfe på internett, er det vi ønsker mest å være trygg. Heldigvis for oss er de fleste nettsteder vi regelmessig besøker, legitime og pålitelige nettsteder, og vi trenger ikke å frykte å bruke tid på dem; men det er noen der ute som ønsker å svindle folk. Ingenting er kjipere enn å bli lurt på nett, enten i form av å gjøre et skikkelig dårlig kjøp eller å rett å slett bli svindlet. Noen historier kan være litt morsomme, som for eksempel de som kjøpte store tepper til stuen på nett, som viste seg å være teppe men på størrelse med en musematte. Det lo i hvert fall jeg av, og det virket som om ofrene i dette tilfelle egentlig også tok det med mye humor da det ikke handlet om mye penger. Men vanligvis er det bare kjedelig å ikke få det du forventer.

Sunt fornuft og kritisk tenkning

Det viktigste du kan gjøre for å holde deg trygg og sikker når du handler på nett, er å helt enkelt bruke sunt fornuft og være kritisk til det som måtte fremstå som for godt til å være sant. På samme måte som Gucci-vesker på stranden i syden sjelden er ekte, er de ikke det hvis de selges for noen hundrelapper fra en kinesisk nettbutikk heller.

Du bør også prøve å være forsiktig med pengene dine, like forsiktig som du er i det virkelige liv. Du bruker kanskje ikke kortet ditt i en litt luguber butikk i et fremmed land, men betaler heller med kontanter. Det er mulig å tenke på samme måte når du handler på nett. Hvis du er inne på store og anerkjente nettsteder kan du selvfølgelig benytte kredittkortet ditt direkte, men i mange tilfeller er det tryggere og sikrere å bruke noe som tilsvarer «kontanter» i form av PayPal eller en annen tjeneste som lar deg betale uten å eksponere din egen informasjon. Det er dessuten mulig å kjøpe forhåndsbetalte kredittkort, der det ikke er mulig å trekke mer enn det du har betalt inn på kortet.

Virus, spam og nettsvindel

Virus er egentlig ikke et like stort problem i dag som for noen år siden, og du trenger sjelden å tenke på å ha noe eget antivirus-program. Både Windows og Mac inneholder bra innebygde sikkerhetsfunksjoner, så lenge du ikke bevist deaktiverer noe bør du være sikker. Samtidig er det viktig at du holder operativsystemet oppdatert, slik at det ikke er åpent for eventuelle nye sårbarheter.

Det som det fortsatt finnes mye av er spam og ulike forsøk på svindel som kommer via e-post og i andre kanaler. Noen ganger er disse relativt forseggjorte med norsk tekst og så videre, men hvis du tenker kritisk og bruker sunt fornuft også på dette området skal det ikke være noe problem å ignorere tilbud som måtte dukke opp i innboksen eller på Facebook.

Et siste godt råd er å aktiver SMS-koder på alle tjenester som tilbyr det, da får du et ekstra lag med sikkerhet mellom deg og eventuelle svindlere som er ute etter pengene dine.