Shoppe på «det mørke nettet» – dette kan du forvente deg

Bare så det er sagt med en gang, jeg anbefaler ingen å handle noe som helst på «det mørke nettet». Det å handle på det mørke nettet, eller «the dark web» på engelsk, handler utelukkende om illegale produkter og tjenester. Likevel kan det være spennende å kjenne til hva dette egentlig handler om. Noen mennesker elsker risikoen, slik at de gjør ting som veddemål i et nettcasino eller sportsbegivenheter.

Grunnleggende om «det mørke nettet»

Det mørke nettet kan høres skummelt ut, og det bør det kanskje også være. Teknisk handler det om servere og nettsider på det «vanlige» internett, men som er kryptert og skjult slik at ingen vanlige søkemotorer eller brukere kan finne dem. De aller fleste løsningene er basert på den såkalte Tor-teknologien, som er en kraftfull form for kryptering som også benyttes i mange andre legitime sammenhenger. Det er altså ikke kriminelt eller uetisk å bruke for eksempel en nettleser eller e-postklient med støtte for Tor, det kan like gjerne handle om at du er ekstra opptatt av personvern eller vil unngå forfølgelse i en diktatur.

Men det mørke nettet brukes altså i stor grad til lyssky aktiviteter, og det som du eventuelt kan handle på det mørke nettet er da utelukkende ting som er ulovlig. Det kan være alt fra narkotika til våpen.

Alt på det mørke nettet handler om anonymitet

I og med at det som selges på det mørke nettet er ulovlig, er anonymitet avgjørende. Å besøke en nettside som selger noe på det mørke nettet er i seg selv anonymt med Tor-teknologi i bunn. Hvis noen skal kjøpe noe oppstår dog en rekke utfordringer:

  • Betaling. Kryptovaluta er foretrukket betalingsmåte på det mørke nettet, da betalingene til en viss grad er anonyme. Paradoksalt nok lagres alle overføringer helt åpent i de aller fleste kryptovalutaer, men avsender og mottaker skal være anonyme. Vanlige betalingsmåter, som du kjenner fra normale nettbutikker, er sjelden tilgjengelig på det mørke nettet.
  • Levering. Å levere ulovlige produkter kan være et like stort problem som å betale. Det er selvfølgelig ikke lett å si eksakt hvordan de som handler på det mørke nettet velger å få sine varer levert, hvis det var allment kjent hadde politiet sannsynligvis hatt mye å gjøre. Likevel er det sannsynligvis mye som blir sendt i vanlig post. Spørsmålet da er om det er lurt å få ulovlige varer sendt direkte hjem til deg, eller om varene skal sendes til en annen adresse der det på noen måte er mulig å plukke de opp?

Uansett om det mørke nettet kan virke spennende for noen, finnes det ingen god grunn å besøke det for å shoppe. Alt du kan finne på det mørke nettet er ulovlig, og du risikerer å bli involvert i alvorlig kriminalitet som skader både deg selv og andre. Hold deg unna, helt enkelt.