Påvirker dine handlevaner miljøet negativt?

Shopping og miljø kan være et ømfintlig tema for noen, det finnes svært bestemte meninger om dette og resultatet kan raskt bli steile fronter. Jeg har ikke noen fasit på hvordan den enkelte forbruker bør oppføre seg, men jeg synes det er viktig at vi diskuterer vårt private forbruk og påvirkningen det har på miljøet.

Alt forbruk påvirker miljøet

Miljøbevisstheten til nordmenn er til en viss grad preget av trender, eksempel er fokus på plast i havet og diskusjonen rundt hvorvidt det er nødvendig å føle såkalt flyskam. Dette er relativt enkle og forståelige temaer, plast i havet er noe veldig konkret og alle kan være enige om at en flyreise forårsaker utslipp. Likevel er det aller meste av utslippene som du og jeg står bak, mye mindre synlige. Alt fra maten vi spiser til klær og sminke, påvirker miljøet på en eller annen måte i løpet av produksjon, transport, bruk og resirkulering.

Reduksjon av forbruket

Å få beskjed om å redusere forbruket sitt er et ekstra sårt punkt for mange. Det kan dessuten skape et bilde av at det er nødvendig med oppofringer og nærmest asketisme, for å leve miljøvennlig og holdbart. Det finnes selvfølgelig noen som omfavner dette som et livsstilsvalg, og nærmest gjør det til en sport å bruke så lite emballasje som mulig, gjenbruke alt som kan gjenbrukes og kjøpe mye brukt. Likevel kan det være lite konstruktivt å prøve å tvinge dette på de som ikke vil det.

Det alle bør gjøre er å ta en titt på om det er noe av forbruket i hverdagen som er helt unødvendig. Det mest bærekraftige produktet er det du ikke kjøper, og du trenger kanskje ikke den der tiende like skjorten? Spesielt ikke når de ni andre henger ubrukt i skapet.

Mer holdbar shopping

De aller fleste vil være nødt til å kjøpe ting som klær og sko, men også TV-er eller mobiltelefoner, med jevne mellomrom. Det er ikke realistisk å tenke seg at hele løsningen på utfordringene med shopping skal løses ved redusert forbruk. Derfor er det viktig at forbrukere prøver å velge miljøvennlige og holdbare alternativer, når det finnes. Det kan handle om alt fra å velge klær som er produsert med mindre mengde kjemikalier, til å velge hvitevarer som bruker mindre strøm.

Det er dessverre ikke veldig enkelt å velge holdbart i dag. Der det virkelig teller, som for eksempel dagligvarer og klær, er det ofte vanskelig å finne noe informasjon om hvordan produksjonen egentlig har påvirket miljøet.

Gjenbruk og gjenvinning

Det er svært mye helt fine klær, sko, elektronikk og mye mer som går rett i søpla hvert år. Det er kanskje det ultimate sløseriet, når ting som kanskje til og med aldri er brukt kastes. Samtidig er det ingen ide å beholde ting som du vet at du aldri vil bruke.

Det er dessverre ikke kjempelett å gjenbruke ting i Norge i dag, klær kan for så vidt leveres til Fretex og lignende men for mange andre produkter finnes det helt enkelt ikke noe andrehåndsmarked. Prøv gjerne å gi bort ting, hvis det ikke er mulig å selge det? Da kan produktet få et litt lenger liv, og noen andre får også glede av det. I tillegg som forum som Finn Torget, finnes det godt av lokale kjøp og salg grupper på Facebook, som kan være en god måte å finne lokale kjøpere på.