Noen ting du definitivt bør leie, ikke eie

Som jeg har nevnt før er jeg for ansvarlig shopping, det er dessverre alt for mye som kastes unødvendig hvert år. En like stor form for sløsing er alt som står ubrukt kanskje 99 % av tiden. I tillegg til at det bidrar til uvettig ressursbruk, er det både dyrt og lite lurt å kjøpe noe du kanskje heller bør leie eller bruke gjennom en delingstjeneste…

For et par tiår siden var det vanlig å leie TV-er. Det er kanskje en vane som neppe kommer tilbake igjen men det finnes en rekke andre produkter som det virkelig lønner seg å leie, her følger noen eksempler.

Dyre eller veldig spesielle verktøy

Det kan selvfølgelig være fint å ha en hammer, skrutrekker og en enkel drill som du eier selv, men trenger du egentlig så mye mer? Noen verktøy og maskiner, som for eksempel dyre og store slipemaskiner eller lignende, er det nesten helt nødvendig å leie. Det gir virkelig ikke mening å eie noe som du kanskje bruker hvert tiende år eller mer sjeldent. Samtidig er det også mulig å leie eller låne enklere verktøy, det er flere byggevarebutikker som har begynt med utlån av verktøy.

Bobil eller campingvogn

Hvis du bruker husbilen hver helg, eller har en campingvogn som står fast et sted som en hytte, kan det selvfølgelig være fornuftig å eie. Samtidig vil det for de aller fleste koste svært mye per effektivt døgn i bruk, og det kan virkelig lønne seg å leie istedenfor. Ved første blikk kan prisene for å leie bobil eller campingvogn fremstå som stive, men husk altså å sammenligne med hva det virkelig hadde kostet å eie.

Smoking

De fleste menn vil noen gang i livet oppleve å bli invitert til et selskap der det er nødvendig å gå kledd i smoking. Det er et plagg som det kanskje ikke er mange som har hengende i skapet, og det kan være flere tiår til neste gang du trenger den. Heldigvis finnes det tjenester der du kan leie smoking.

Noe du garantert ikke tenkte på – ammeutstyr

Nybakte foreldre har tusen ting å tenke på, og plutselig dukker det opp behov for produkter du kanskje aldri har hørt om. Et eksempel er brystpumpe, som benyttes for å produsere og lagre brystmelk som kan gis til barnet senere. Det er selvfølgelig mulig å kjøpe dette selv, men flere apoteker tilbyr faktisk løsninger der du kjøper forbruksartiklene til pumpen men leier selve den dyre pumpen.

Bil – et vanskelig valg

Jeg skal ikke påstå at det er helt klart at du bør leie bil, det er et vanskelig regnestykke. Samtidig er det noe du definitivt bør vurdere, både i form av langtidsleie eller ulike former for bildeling eller korttidsleie. Hvis du ser for deg at du kommer å benytte bilen bare et par ganger i måneden, da er du definitivt i målgruppen for en mer fleksibel form for bilbruk.

Hytte – et enda vanskeligere valg

For mange nordmenn er det nesten obligatorisk å eie egen hytte på fjellet eller ved sjøen, men er det virkelig et økonomisk rasjonelt valg? Det finnes selvfølgelig en rekke andre faktorer som spiller inn, men kostnaden per dag kan fort bli svært høy. Du bør kanskje ikke selge familiehytta i morgen, men hvis du er i markedet for å kjøpe en ny hytte er det veldig lurt å faktisk regne på hva det vil koste og hvor mange alternative reisedøgn du egentlig kan få for den samme summen.