Når shoppingen er over – hva kan du gjøre med det du ikke trenger?

Å handle mye klær og andre ting, både på nett og i den virkelige verden, er ikke helt uproblematisk i forhold til holdbarhet og miljø. Dessuten finnes det selvfølgelig en risiko for at du noen ganger bruker litt for mye penger og kjøper ting som du kanskje raskt finner ut at du ikke trenger. Da kan det være bra for både samvittigheten og lommeboken å ha en god plan for å kvitte seg med kjøp som bare samler støv. For meg er det en viktig del av handleopplevelsen å vite at jeg ikke bare samler på meg en masse ting, men faktisk også kvitter meg med noe.

Selge ting videre – en enkel måte å tjene noen kroner

Den kanskje enkleste måten å kvitte seg med noe du har kjøpt, er å helt enkelt la noen andre kjøpe det fra deg. Det forutsetter selvfølgelig at varen du prøver å selge er noe som har noen form for andrehåndsverdi, og at det er noe som kan selges videre til andre.

Det finnes mange ulike forum for salg av brukte ting, velg det som passer best for det du skal selge. Hvis det handler om enkle og rimelige ting er det kanskje best med lokal grupper for kjøp og salg på Facebook og andre sosiale medier. Litt mer kostbare ting kan selges via Finn.no og andre etablerte handleplasser, i tillegg til spesialiserte forum.

Gi bort klær og annet til velgjørenhet

Det er ikke alle klær som kan selges videre, og en annen måte å bli kvitt spesielt klær på er å gi det til velgjørenhet. Det finnes stasjoner for gjenvinning av klær mange steder, klær du leverer der vil bli sortert og solgt enten i Norge eller utlandet.

Hvis du gir bort klær er det hyggelig å faktisk se til at det er hele, pene og rene klær du gir bort. Det er faktisk lov å kaste klær, hvis de er i en tilstand som tilsier at de burde gjenvinnes heller enn gjenbrukes.

Det kan dessuten være mulig å gi bort ting til loppemarkeder, men da handler det oftest om litt dyrere produkter og ikke klær.

Nye måter for gjenvinning og retur av klær

Det er noen fysiske kjedebutikker og nettbutikker som har begynte å prøve ut returordninger for klær. Det kan for eksempel handle om en form for pant på klær kjøpt fra den samme butikken, eller helt enkelt et tilgodebeløp for retur av en pose assorterte klær. Dette kan være et alternativ til videresalg og gaver til veldedighet.

En annen mulighet er selvfølgelig å beholde klær som du ikke bruker lenger, men sy de om til nye plagg eller noe som passer bedre. Det kan du enten gjøre selv, hvis du har interesse for det, eller bruke en profesjonell skredder. Det forutsetter at plaggene er av en viss kvalitet til å begynne med.

Bærekraftig shopping begynner med å velge kvalitet

For å legge til rette for å faktisk kunne videreselge, gjenbruke eller gjenvinne klær og andre varer, kan det være fornuftig å velge kvalitet. Det handler ikke om å kjøpe dyre merker og jålete materialer, men heller holdbar kvalitet som er mulig å selge videre til noen andre når du ikke trenger produktet lenger.