Kan du bli avhengig av shopping?

Det er mange som elsker å shoppe, og for de aller fleste er det bare uskyldig moro. Noen ganger kjøper man selvfølgelig noe man ikke trenger, men vanligvis er det ikke noe som går ut over hverdagslivet. Dessverre er det, på lik linje med alkohol og lignende, mulig å bli avhengig av shopping. Det finnes en god del forskning innenfor området, og handleavhengighet eller kompulsiv shopping er begrepene som ofte benyttes på norsk.

Hvorfor blir noen avhengige av shopping?

Det er vanskelig å finne noe eksakt svar med to streker under på hvorfor noen blir avhengige av shopping. Jeg er dessuten ikke noen ekspert på området, hvis du ønsker å få hjelp med dine egne shoppingvaner bør du uten tvil kontakte profesjonell hjelp som kan hjelpe deg med gode verktøy for å kontrollere shoppingen.

Per i dag er handleavhengighet definert som akkurat en avhengighet, sammen med andre avhengigheter av for eksempel rusmidler. Samtidig er det også mulig å se på handleavhengighet som en tvangsmessig handling eller en utfordring med impulskontrollen. Dette handler altså om mekanismer i hjernen, som ikke alltid er lette å forstå eller forklare.

Når blir shoppingen et problem?

De aller fleste opplever en viss grad av lykke i forbindelse med shopping. Det er ikke mange som ville ha sammenlignet det med en rus, men det er en god og tilfredsstillende følelse å kjøpe noe. Det kan finnes dyptliggende forklaringer til dette, kanskje helt tilbake til tiden da mennesker måtte samle og finne mat for å overleve. Den samme følelsen kjenner vi kanskje også igjen fra for eksempel det å spise usunn mat med mye sukker og fet.

I seg selv trenger det ikke å være et problem, så lenge det skjer med måte. På samme måte som alkoholkonsum ikke trenger å være et problem, så lenge som det ikke går ut over hverdagslivet, forhold, arbeid eller økonomi. Det samme gjelder for shopping, hvis du merker at dine shoppingvaner går ut over andre ting i livet ditt bør det være en advarsel.

Hoarding – en annen side av shoppingavhengighet

I tillegg til å være avhengig av det å kjøpe og shoppe, er det noen som er avhengige av å samle på saker. I kombinasjon med en avhengighet av shopping kan det medføre store utfordringer, med gigantiske lager av ulike varer. Innenfor miljøer som driver med prepping, det vil si å forberede seg for større katastrofer eller krig, kan det også være noen som bygger opp store lager av mat og andre produkter. Hvis det skjer i kontrollert form er det fornuftig, men også prepping kan gå til overdrift. På lik linje med shopping av klær handler det om å gjøre ting med måte.