Hvor mye koster det å kjøpe et fotballag?

Å eie et eget fotballag er en fjern drøm for de aller fleste, men det er spennende å lese om hvor mye det faktisk kan koste å kjøpe og eie et fotballag. Eksakt hvor mye avhenger helt av hvilket lag det er, og det er de store europeiske klubbene som koster aller mest å kjøpe og eie. Dessuten er det forskjellige regler for eierskap fra land til land, i Norge er det for eksempel ikke lov med direkte eierskap av fotballklubber i Tippeligaen. Det betyr at du kan gi opp drømmen om å kjøpe Rosenborg eller Vålerenga med en gang.

De virkelig dyre lagene – mange engelske lag

Den engelske ligaen er den fotballigaen som får mest oppmerksomhet i verden, og det er kanskje ikke så rart at det er de engelske lagene som virkelig utmerker seg blant lag som er dyre å kjøpe og eie. Et par eksempler:

  • Fotballklubben Chelsea eies av den russiske milliardæren Roman Abramovich, og hvis du har omtrent 2,5 milliarder pund til overs kan du prøve å legge inn et bud. Med dagens pundkurs er det altså et sted mellom 25 og 30 milliarder norske kroner, hvis du vil eie et av de ledende lagene i Premier League. Abramovich kjøpte Chelsea for 140 millioner pund tilbake i 2003, men han har brukt rundt 900 millioner pund på klubben siden da.
  • Manchester City F.C. eies av Sheik Mansour fra Saudi Arabia. Hvis du foretrekker laget fra Manchester, bør du helst ha omtrent 2 milliarder pund til overs. Denne verdien tilsier at Mansour har fått en grei avkastning, gitt at han kjøpte klubben for 200 million pund i 2008. Siden da har han dog brukt over 500 millioner pund på investeringer i klubben og stadion.

I tillegg finnes det flere andre dyre lag i Europa, og et av de mer spennende er å finne i Paris:

  • Paris Saint-Germain F.C. ble kjøpt av Qatar Sports Investments (QSI) i 2011, for omtrent 100 millioner euro. Den reelle lederen for Paris Saint-Germain F.C. er emiren av Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani. Siden oppkjøpet har klubben brukt enorme summer på spillerkjøp, opp mot en milliard euro. Ledelsen fra Qatar forpliktet seg til å gjøre klubben kapabel til å vinne Champions League, og har uten tvil brukt mye penger på å komme dit. Enn så lenge har det ikke blitt til virkelighet, men Paris Saint-Germain F.C. er helt dominerende i fransk fotball.

    Det som er spennende med Paris Saint-Germain F.C. er at eierskapet til en viss grad handler om et politisk spill mellom Qatar og Saudi Arabia, som jo eier Manchester City F.C. De to landene er bitre fiender, og det internasjonale idretts-markedet er også arena for denne konflikten.

Billigere lag i USA

For en gangs skyld er faktisk ting billigere og mindre i USA. Hvis du vil kjøpe et lag i amerikansk major league soccer, klarer du deg ofte med mellom 10 og 50 millioner dollar. Det er fortsatt gigantiske summer, men det gjør det i alle fall realistisk for en mye større gruppe å være eiere eller deleiere i et fotballag. Samtidig kan den amerikanske øverste ligaen fremstå som underlig sammenlignet med ligaer i Europa, for eksempel har spillerne egentlig avtaler med MLS sentralt. Derfor er det flere europeiske spillere som faktisk har investert i lag i lavere divisjoner i USA.