Hva kjøper egentlig lottovinnere med sine penger?

Det er mange som drømmer om den store gevinsten, enten på vanlig norsk Lotto eller noen av de mange andre spillene som finnes både i butikken og på nett. Det er selvfølgelig de aller færreste som vinner, men noen må jo faktisk vinne hver uke og plutselig er det mange millioner på vei inn på konto.

I mange tilfeller får nybakte millionærer oppfølging og hjelp av spillselskapet, Norsk Tipping tilbyr for eksempel neutral veiledning fra advokat. En lottogevinst blir faktisk overført fra kontoen til Norsk Tipping allerede samme kveld som trekningen, hvis vinneren er kontaktet, så det er viktig å være raskt på banen med hjelp og råd. Når ting har landet litt vil de aller fleste vinnere unne seg litt ekstra, jeg har funnet frem noen av de morsomme tingene som lottovinnere bruker en del penger på.

Først det «kjedelige» – sparing

I Norsk Tippings millionær-undersøkelse, de lager faktisk en slik, er det hele 52 % som bruker gevinsten på å spare og 49 % som nedbetaler på lån. Det sistnevnte er jo også en form for sparing, så til og med med noe overlapp vil det være en svært stor majoritet som faktisk sparer pengene.

Dele med seg av gevinsten

Nei, det er kanskje formelt sett ikke et kjøp å dele gevinsten med venner og kjære. Samtidig er det kanskje noe av det hyggeligste du kan gjøre, og det er mange drømmer rundt deg som du kan hjelpe til med å realisere hvis du plutselig er millionær. Det er 47 % av Lotto-millionærene som deler med seg av pengene.

Ferie

Det er hyggelig å se at ferie er en av de ting som mange Lotto-millionærer bruker pengene sine på, 38 % for å være eksakt. Destinasjoner som går igjen er  Maldivene, Mauritius, Thailand og USA. Det kan være at 38 % ikke høres så mye ut, men husk at nordmenn flest allerede bruker mye penger på ferie. Dessuten vil nedbetaling av gjeld og tilsvarende kunne gjøre det mulig å bruke enda mer penger på ferie i fremtiden.

Oppussing

Noen mener at oppussing er nordmenns favoritt aktivitet, så det er kanskje ikke så rart at også nybakte millionærer bruker mye penger på oppussing. Det er 35 % som sier at de har brukt noe av milliongevinsten sin på oppussing, og det kan kanskje dessuten også tolkes som en form for sparing i form av investering i egen bolig.

Kjøpe ny bil

Med noen millioner ekstra på konto, er det mange som koster på seg en ny bil. Det kan være morsomt å kjøpe en bil du kanskje alltid har drømt om, eller bare oppgradere til en sikrere og tryggere nybil. Det er hele 30 % av nye millionærer som også kjøper seg en ny bil.

Det er et par år siden Norsk Tipping gjennomførte sin forrige millionærs-undersøkelse, så foretrukne biler er sannsynligvis ikke helt gyldig i dag. Siste gang var det dog Mercedes som var på topp.

Veldedighet – er 8 % mye eller lite?

I følge Norsk Tippings undersøkelse blant nyblevne millionærer er det omtrent 8 % som gir penger til veldedighet. Jeg er egentlig litt usikker på om jeg synes det er mye eller lite? På en side er det kanskje omtrent samme andel av befolkningen som gir til veldedighet til vanlig, men når du akkurat har vunnet noen millioner og deler penger med familien kunne det kanskje også være lett å gi noen tusenlapper til veldedighet. Sannsynligvis gir de 8 % relativt store summer.

Som du ser kan det følge veldig mange morsomme opplevelser med en Lotto-gevinst.