Hva kan du egentlig kjøpe med Bitcoin?

Nesten alle kjenner til Bitcoin, som uten tvil er den aller mest kjente av de mange såkalt kryptovalutaene. Samtidig har Bitcoin hovedsakelig fått oppmerksomhet som en form for investering, eller kanskje heller en form for spekulasjon. Folk tror at bitcoins er fremtiden og kan brukes til alt fra å handle online til å satse på nettcasinoer. Spørsmålet er om Bitcoin i dag egentlig har noen plass som betalingsmiddel på nett?

Grunnleggende om Bitcoin og hvordan transaksjoner fungerer

Jeg er ingen ekspert på kryptovaluta, og dessuten er det mange som har sterke meninger om fordeler og ulemper med Bitcoin. Du bør gjøre deg opp din egen mening om Bitcoin, gjerne basert på flere ulike kilder med ulike meninger om valutaen.

En av grunnsteinene i Bitcoin er den såkalte blokkjeden, der alle transaksjoner gjennomføres og lagres. Dette er altså en helt annen måte å håndtere transaksjoner på, sammenlignet med tradisjonelle måter å overføre penger på via banker og andre finansinstitusjoner. I tillegg til å være en helt åpen måte å registrere overføringer på, er blokkjeden også sentral i utvinning av nye Bitcoin og såkalt «mining».

I forhold til bruk av Bitcoin for vanlige transaksjoner på nett, vil noen hevde at hele strukturen med blokkjeden faktisk er en stor svakhet. I dag tar en direkte transaksjon relativt lang tid, timer eller kanskje dager, når den skal skrives direkte til blokkjeden. Hvis du handler via ulike digitale lommebøker og tilsvarende tjenester på nett vil det gå raskere, men da skrives egentlig ikke transaksjonen direkte.

Handle med Bitcoin – ikke så enkelt

La oss konstatere med en gang at Bitcoin dessverre på ingen som helst måte kan måle seg med for eksempel kortbetaling, PayPal eller Vipps. Prøv gjerne å tenke igjennom når du sist så en mulighet å betale med Bitcoin i kassen på en nettbutikk? Det er svært uvanlig. Det er helt sikkert flere årsaker til dette, men noen utfordringer er for eksempel:

  • Det er ikke nødvendigvis enkelt for nettbutikker å implementere betaling med Bitcoin. Hvis det finnes et system på plass vil det også kunne være kostbart for nettbutikken å veksle inn Bitcoins i vanlige penger.
  • Det er komplisert for kunder å betale med Bitcoins, i og med at du må ha en ekstra digital lommebok i tillegg til dine eksisterende kredittkort, PayPal og så videre.
  • Hvis betaling med Bitcoins skal skje direkte er det relativt høye kostnader forbundet med en overføring. Dette hører igjen sammen med hvordan selve strukturen er bygget opp med «minere» som får betalt i nye Bitcoins for å behandle transaksjoner på blokkjeden.

Noen muligheter for å handle på nett med Bitcoin

Bildet er selvfølgelig ikke helt mørkt, det finnes noen butikker på nett som aksepterer Bitcoin. Samtidig er utvalget begrenset, og det er få forbrukere som er interessert å velge butikk basert på at Bitcoin er tilgjengelig som betalingsalternativ.

Noen få store selskaper, som Newegg og Subway, skal akseptere Bitcoin – samtidig som det kanskje ikke er veldig relevant for norske forbrukere. Det finnes dessuten andre løsninger, som kjøp av Amazon gavekort med Bitcoin, men de er kanskje også relativt irrelevant for nordmenn.

Dessverre må det også nevnes at Bitcoin kan være en foretrukket betalingsmetode ved overføring av betaling for illegale produkter og tjenester på nett. På en måte er dette samtidig ikke helt logisk, da Bitcoin egentlig ikke er anonyme overføringer. Selve adressene i nettverket kan være anonyme, men transaksjonen lagres i blokkjeden i evig tid. Det burde egentlig ikke være optimalt for lyssky aktiviteter.

Oppsummert – velg andre betalingsalternativer?

Per i dag er det vanskelig å finne noen helt konkrete situasjoner der Bitcoin kan anbefales som betalingsmåte. Dette kan selvfølgelig endre seg i fremtiden, men dessverre kan det hende at selve strukturen som ligger bak kryptovalutaen gjør den uegnet for massemarkedet.