Her kan du handle og støtte velgjørenhet

Å handle på nett og samtidig støtt velgjørenhet, det høres ut som en helt perfekt kombinasjon. Det er mulig å gjøre dette i noen nettbutikker, men pass selvfølgelig på å ikke kjøpe varer eller tjenester bare for å støtte velgjørenhet, da er det kanskje enklere å faktisk bare gi en gave direkte. Her har jeg samlet noen eksempler på netthandel som samtidig støtter et godt formål.

Besøk ulike organisasjoners nettbutikker direkte

Mange veldedige organisasjoner, som for eksempel Røde Kors, Redd Barna eller Regnskogfondet, tilbyr egne nettbutikker der du kan kjøpe produkter med organisasjonens logo og tilsvarende. Det kan være fine bruksprodukter, men også gaver og andre gode kjøp.

I mange tilfeller er dette sannsynligvis alternativet som er best både for deg og den veldedige organisasjonen. Hvis du ønsker å støtte en organisasjon har du sannsynligvis et forhold til feltet som akkurat denne organisasjonen virker innenfor, og da kan produktene i for eksempel Røde Kors sin nettbutikk være svært relevante for akkurat deg. Samtidig vil det være en stor andel av kjøpesummen som går direkte til den veldedige organisasjonen når du handler direkte.

Handle fra selskaper og nettbutikker med etisk profil

De aller fleste større selskaper prøver å ta samfunnsansvar i noen form, men i mange tilfeller føles det kanskje ut som noe som ikke er helt i fokus. Noen selskaper har dog en mer gjennomtenkt modell, der for eksempel arbeiderne har litt bedre vilkår. Å tilby bønder og arbeidere rettferdige vilkår og en inntekt som går å leve av er kanskje den aller beste støtten i mange deler av verden.

  • Se etter Fairtrade og tilsvarende sertifiseringer. Det finnes flere ulike rammeverk som sikrer at en litt større andel av prisen du betaler i kassen på nett faktisk går til den som laget produktet. Denne type produkter er selvfølgelig ofte noen kroner dyrere, men forhåpentligvis går en stor del av de pengene direkte til den som faktisk bidro til å lage produktet som du kjøper.
  • Noen selskaper bidrar til lokalsamfunnet der produktene lages. Det kan være verdt å betale noen kroner ekstra når du handler fra selskaper som har en klar strategi for å bidra i lokalsamfunnet.

Støtte til lokale foreninger og lag i Norge

En måte å bidra til lokale foreninger, lag og idrett i Norge er faktisk å spille på nett via Norsk Tipping. Hvis du uansett vil spille på nett, kan det være greit å huske på at overskuddet fra Norsk Tipping går tilbake til lokal idrett og andre formål i Norge.

På tilsvarende måte finnes det flere ulike andre måter å handle produkter på nett og samtidig støtte for eksempel et lokalt idrettslag. Helt enkelt en litt mer moderne form for dør til dør salg av dopapir, kaker og tilsvarende produkter.

Handle julegaver som støtter veldedighet

Å shoppe julegaver er det kanskje ikke alle som gleder seg til, ved å kjøpe gaver på nett som støtter et veldedig formål kan du både få gjort unna julegaveshoppingen raskt og samtidig bidra til et bedre samfunn. Noen gaver er hovedsakelig symbolske, i form av kort og lignende, men det finnes også flotte enkle gaver som støtter et godt formål. Hovedpoenget med en slik gave er selvfølgelig det å støtte en sak, men det er hyggelig for mottakeren å få en liten ting samtidig.