Er det mulig å kjøpe land i rommet?

Det er noen som lurer på om det er mulig å kjøpe land i rommet, enten på månen eller noe annet sted på en asteroide eller en stjerne. Hvis du har lest mine tips om å være trygg og sikker på nett, kan du sannsynligvis allerede nå gjette deg til svaret. Som i mange andre tilfeller er det viktig med litt sunt fornuft, når du eventuelt finner et tilbud om å kjøpe en bit av månen.

Kjøpe land på månen

Det finnes flere tjenester på nett som selger land på månen. De fremstiller det som fysiske områder, med mulighet å kjøpe ulike størrelser. Du får dessuten utstedet et sort skjøte på området som du nå angivelig har kjøpt på månen. Dessverre er dette litt for godt for å være sant. Det har kanskje egentlig ikke så mye å si, da de aller fleste av oss nesten helt garantert aldri vil komme oss til månen, men fakta i saken er at månen og resten av rommet er regulert som et område som det helt enkelt ikke er noen nasjon eller enkeltperson som eier. Det ligner på internasjonalt farvann som heller ikke eies av noen nasjon.

Hva med å utvinne mineraler og tilsvarende?

Dette blir igjen kanskje mest av teoretisk interesse, da det i dag ikke finnes noen fornuftige måter å komme seg til månen på. Likevel ble det faktisk godkjent en lov i USA i 2007 som tilsier at eventuelle materialer og mineraler som private selskaper utvinner i rommet tilhører selskapet eller personen som har hentet de til jorden. Noen gang i fremtiden kan dette eventuelt føre med seg et behov for å faktisk regulere eierskap av overflaten på både månen og andre planeter, men enn så lenge er det altså ikke noe problem.

Hva med å eie en hel stjerne?

I tillegg til å kjøpe land på månen finnes det mulighet å kjøpe eller navngi hele stjerner på nett. Dessverre er dette like lite bindende som kjøp av land på månen. Den praktiske nytten av en stjerne er kanskje om mulig enda mindre enn en tomt på månen, men hvis det var en mulighet å offisielt navngi en stjerne hadde det vært morsomt. Samtidig hadde det blitt svært forvirrende navn etter hvert, og det er kanskje like greit at stjerner får navn i henhold til en standard.

Noen mener allerede at de eier månen

Det er flere personer som faktisk hevder at de eier hele månen. En av de er Martin Juergens fra Tyskland, som mener at hans familie har eid månen helt siden 1756. Det skal angivelig ha vært konge Fredrik den store som ga månen til Juergens forfedre.