De største dagene for shopping gjennom året

For noen tiår siden var salg og gode tilbud konsentrert rundt perioder der selskaper måtte kvitte seg med lagervarer, i forbindelse med romjulssalg og lignende. Dette har endret seg, og i dag er det «salg» hver eneste dag, innboksen bombarderes av nyhetsbrev med tilbud og salg. Samtidig er det noen helt nye dager som har vokst frem som høydepunkter for shopping. De aller fleste av de har vi lånt fra USA, men vi begynner faktisk også å overta noen handledager fra Kina…

Black Friday og Cyber Monday – klassikere

Black Friday var lenge et fenomen i USA, før vi nordmenn også fikk oppleve denne handledagen helt i slutten av november. I USA var Black Friday dagen da tallene for varehandel snudde til å være positive (og da altså «sorte» og ikke «røde»). I Norge har salget i forbindelse med Black Friday garantert også stjålet omsetning fra julehandelen, og det er mange som prøver å gjøre unna mye av julehandelen allerede før desember.

I forbindelse med Black Friday er det også mange selskaper som har tilbud hele uken, og det er kanskje noen forbrukere som begynner å synes at det er litt vel mye. Men mandagen etter uken med Black Friday finner vi da også «Cyber Monday», som ble laget som en dag for tilbud på nett. I og med at en stadig større andel av shopping i dag skjer på nett, er det selvfølgelig nok av tilbud på nett allerede i forbindelse med Black Friday. Men for deg som ikke vil være med på hysterien i Black Friday-uken finnes det da en andre sjanse på mandagen etter.

Amazon Prime Day – noe for nordmenn?

En dag som får mye oppmerksomhet, både i USA og noen europeiske land, er Amazon Prime Day. Hvis du ikke har hørt om Amazon Prime, er det i utgangspunktet Amazons tjeneste for gratis levering og andre fordeler som kunder kan kjøpe for et årlig gebyr. På Amazon Prime Day tilbyr Amazon en mengde ulike avslag og tilbud. Utfordringen for nordmenn er at Amazon Prime per i dag ikke er tilgjengelig i Norge, og det er få tilbud som nordmenn kan dra nytte av grunnet frakt, toll og moms.

Per i dag er det derfor ikke så mange nordmenn som kjøper noe på Amazon Prime Day, men hvis du kjenner noen i USA som kan handle for deg kan det kanskje være greit å følge med på hvilke tilbud som dukker opp denne dagen.

Singles day – kinesisk handledag 11/11

Singles day er en dag som faller til en helt bestemt dato hvert år – den 11. november eller 11/11. Det er akkurat denne kombinasjonen av entall som er poenget med at det er akkurat 11. november som er valgt, og denne dagen handler altså om å feire det å være singel samtidig som du handler på nett eller i fysiske butikker.

Denne dagen vil sannsynligvis etter hvert konkurrere en del med Black Friday, i og med at den faller noen uker før Black Friday og kanskje kan ta noe av omsetningen fra den dagen. I Norge er det noen få nettbutikker som har begynt med egne tilbud den 11. november, i tillegg til at det selvfølgelig er mange kinesiske nettbutikker som kan være aktuelle også for nordmenn.

Er det viktig å følge med disse dagene?

Hvis det er noe helt spesielt du trenger, kan det være greit å følge med på tilbudene i forbindelse med Black Friday og andre handledager. Noen ganger kan du dra nytte av skikkelig gode tilbud på noe du kanskje uansett hadde måttet kjøpe. Samtidig er det mange tilbud som kanskje ikke er så gode som de ser ut, i tillegg bør du selvfølgelig ikke shoppe ting du ikke trenger og ikke hadde kjøpt en «vanlig» dag.